>Нощта, в която убиха фигурното пързаляне

>

ЕЛВИС СТОЙКО, сребърен медалист от Игрите в Лилехамер и Нагано

Във волната програма в четвъртък вечер Лисачек се пързаля бавно. При скоковете нямаше нищо общо с техниката на бившия златен медалист Евгений Плюшченко. Как може да станеш олимпийски шампион, без дори да опиташ четворен скок? Щом може и без него, защо не се махне и тройният аксел? Така фигурното пързаляне ще се превърне изцяло в изкуство, вместо в спортна надпревара.

В четвъртък Евгений Плюшченко се представи чудесно. Работата му с крака беше перфектна. Може би пируетите му не бяха толкова добри като на Лисачек, макар че имаше и такива, които бяха по-бързи. Евгений Плюшченко изпълни четворен и троен скок, което не бе показано от никой друг. Той направи два тройни аксела, което запълни програмата му с всички възможни скокове. Оценките на съдиите обаче бяха смешни. Така спортът направи крачка назад. С подобно техническо изпълнение Брайън Бойтано стана шампион през 1988 г. Сега има деца фигуристи, които могат спокойно да изпълнят програмата на Лисачек. Критериите на съдиите може би убиха фигурното пързаляне. Децата сега ще си кажат: „Защо да се уча да правя четворен скок? Трябва ми само добра работа с краката, няколко пируета и ето, станал съм олимпийски шампион.“

При това оценяване няма смисъл да се поемат рискове. Сега може да се играе на сигурно и да се спечели злато. В кой спорт е възможно да се скатаваш и да победиш? Лисачек може и да има класа в своето пързаляне, но няма база за сравнение с Плюшченко. Не ми се връзва Еван да е олимпийски шампион, при положение че извади всякакъв риск от програмата си. Нищо лично. Харесвам Лисачек. Но подобни случаи дърпат спорта назад. Болно ми е да го кажа, защото обичам фигурното пързаляне. Но съдиите измамиха, давайки златото на Лисачек.

Не искам да развалям радостта на никого, защото все пак за това Еван няма никаква вина. Системата е грешна. Шефовете на фигурното пързаляне искат да контролират победите и загубите. За мен изводът от вечерта в „Пасифик Колизеум“ е разочароващ.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: