10 начина да ги спреш

(без снимки на почернели бели дробове)

Нина Стоянова

Помниш ли как когато си бил на 14 бабичките по спирките ти правеха забележка и те мъмреха за това, че подръпваш хищно от цигарката? Сега навярно никой не ти дудне, но пък мина доста време оттогава и ти вече сам забелязваш последствията от това да пушиш (видя ли, бабките бяха прави). Сега е доста по-трудно да ги откажеш, а и доста хора около теб пафкат, което те затруднява да вземеш крайно решение. Ето ти някои ценни препоръки, които ще помогнат:

1. На първо време, когато решиш да ги отказваш, трябва да си напълно непоколебим и упорит, за да успееш. Ако си склонен към компромиси тип „Дай само да си дръпна” и „Тази е последна, този път наистина” – няма да помогне. Личната ти мотивация и воля са от най-голямо значение, за да спреш веднъж завинаги да пушиш.

2. Всеки път, когато ти се допуши, вдишай дълбоко (въздух, не дим) и издишай много бавно. Повтори същото три пъти. Техниката обикновено се използва при стресови и шокови ситуации, защото насища организма с повече кислород, което ти помага да останеш „в час”. В случая се предолява първосигналния импулс да си запалиш цигарка. Вярно, че може да те помислят за астматик, но да не те притеснява.

3. Приемай повече течности. В този случай имаме предвид безалкохолни – сокове, вода, супи, сурови плодове и зеленчуци. С тях организмът започва да се изчиства от натрупаните токсини. Освен това, те служат и за разсейване и отклоняване от желанието за запалване на цигара.

прочети още…

4. Избягвай алкохола и кафето. Не е трудно да се сетиш защо – ти сам знаеш, че кафето/алкохолът с цигарка са като Хензел и Гретел, като Ин и Ян и като шкембе и чесън, т.е. неделими. Затова трябва да изкорениш вредния дразнител. Вместо кафе, можеш известно време да пиеш черен чай, който също ободрява и тонизира. За заместител на алкохола обаче не можем да ти дадем предложение. Трябва или да го намалиш драстично, или изобщо да не го консумираш.

5. Движи се повече, и без това ще се чувстваш по-жизнен без цигарите. Така едновременно ще бъдеш по-здрав и тонизиран (доказано е), пък и избягваш натрупването на излишни килца впоследствие. Започни да ходиш на фитнес, запиши се на някакъв спорт или на уроци по аржентинско танго (последното е шега, спокойно).

6. Използвай заместители на цигарите като таблетки, никотинови лепенки, специални дъвки или електронна цигара. Таблетките (на растителна основа) са удачен вариант. Активното вещество в тях има подобен на никотина ефект, което от своя страна притъпява нуждата от цигари. Имай предвид, че ако ползваш таблетки, вече трябва да си престанал да пушиш, защото иначе рискуваш да получиш странични ефекти като гадене и повръщане поради пренасищане. Никотиновите лепенки и дъвки се използват в краен случай, защото съдържат веществото, което те е накарало да се пристрастиш. Във всеки случай ще изкорениш навика си постоянно в джобчето ти да дрънкат цигарки и запалки. Колкото до електронната цигара – докато в пълнителя й има процентно съдържание на никотин, ще е по-трудно да ги откажеш напълно.

7. Ако ти се струва, че волята ти и заместителите не са достатъчни, има някои видове терапии, които ще помогнат. Акупунктурата и хипнотерапията са такива опции. Първата включва поставянето на игли на определени биоактивни точки, намиращи се на различни места по тялото. Процедурата е безболезнена, а нужният брой сеанси, се определя в зависимост от пушача (може дори един сеанс да е достатъчен). Хипнотерапията все още не е добила голяма популярност сред българите, но пък има доказан ефект срещу психологически проблеми, умствени разстройства и зависимости. За значим резултат, трябва да посетиш хипнотерапевта поне няколко пъти.

8. Дори и да ти звучи тъпо, навъртай се около хора, които също искат да спрат или вече са спряли пушенето. Освен че ще те мотивират и ще ти дадат съвети, те няма да те провокират постоянно, като си палят цигара от цигара. Докато приятелчетата ти пушачи (волно или не) ще направят точно обратното. Дори  да ти казват, че „по принцип” и те искат да ги спрат, няма да ти е приятно през това време да ги гледаш как си дръпват бавно и напоително и изпускат дима също толкова бавно.

9. Ангажирай постоянно ръцете си с нещо. Така няма да усещаш липсата на цигара в ръката. Ако не измислиш нищо по-полезно и лесно, започни да дялкаш дървени фигури или да ваеш грънци.

10. Вече има доста програми за помагане на хора, които искат да се откажат от неполезния навик. Поинтересувай се и се запиши в такава група, там ще ти дадат много информация и материали и ще те нахъсат да успееш.

П.С. Очаквайте статия, посветена на ползите и предимствата от това да си непушач.

П.П.С. Авторът изпуши почти една кутия цигари, докато напише материала.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: