Нови технологии спасяват съдиите на световното

Часовникът на ръката на съдията ще потвърждава за секунда дали наистина топката е преминала голлинията
Часовникът на ръката на съдията ще потвърждава за секунда дали наистина топката е преминала голлинията

 

След като години наред ФИФА се съпротивляваше срещу навлизането на всякакви технологии във футбола, ето че предстоящото световно първенство в Бразилия ще бъде истинска революция в тази насока. За пръв път в историята на това състезание съдиите вече няма да се чудят прекосила ли е топката голлинията или не. 14 камери, монтирани от германската компания GoalControl (след конкурс в надпревара с британската Hawk-Eye) ще известяват главния рефер за реалната ситуация на терена. Съдията ще получава съобщение от системата за броени секунди чрез специален часовник на ръката.

Но това не е всичко. Революционно нововъведение ще елиминира и друг досаден проблем за реферите – придържането на стената на заветните 9.15 метра разстояние при пряк свободен удар. Както знаем, защитниците имат навика да крадат по някой-друг метър от дистанцията, докато съдията е с гръб към стената. Но край с този проблем. В джоба си реферът ще носи специален спрей, който ще нанася временна маркировка върху тревата. Така той ще може да съблюдава дали стената наистина е на разстоянието, което той е отредил, или се е преместила незабелязано.

Спрей за трева срещу защитници-тарикати
Спрей за трева срещу защитници-тарикати

 

Но технологиите навлизат не само на терена по време на мач. На входовете на стадионите полицаите ще разполагат със специални електронни очила, които ще могат да сканират по 400 лица на запалянковци в секунда. Това ще позволи на охраната своевременно да задържа и отстранява всякакви престъпни или съмнителни елементи.

Без съмнение, бразилският Мондиал 2014 ще бъде най-високотехнологичното първенство в историята. Разбира се, това постижение несъмнено ще бъде подобрено след нови 4 години в Русия. Очаква се през 2018-а излъчването в ултра-висока 4К-резолюция да бъде масов стандарт в телевизиите на всички държави. За момента такъв сигнал ще бъде предаван само експериментално, въпреки наличието на 4К-телевизори в търговската мрежа.

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: