Kazka: поп-фолк по украински

Kazka

„Поплакала і стоп фіалка розцвіла, Засяяв день таємними знаками, І мама молода й закохана мала, На кухні всі однаково плакали…” Писменият украински е странна смесица от кирилица и латиница, но припевът, който сме цитирали тук, стана един от поп-хитовете на сезона – „Плакала“. При това – без изобщо песента да има официален клип. Музикалните телевизии въртят набързо скалъпено видео, в което текстът излиза отдолу като за караоке. И това е. Останалото е просто талант – музика, смислен и дълбок текст и завладяващо изпълнение.

Кои са „Казка“? Отначало започват като дует, съставен от вокалистката Олександра Зарицка, финалистка в The Voice и X Factor, и мултиинструменталиста Никити Будаша. Отскоро вече са трио, след като към тях се присъедини и Дмитро Мазуряк (брас). Продуцира ги Юрий Никитин от компанията Mamamusic, който стои и зад други успешни проекти като Верка Сердючка и „Никита“.

Още преди „Плакала“ „Казка“ си създадоха сериозна фен база в Украйна, която харесва техния експериментален електро-поп с украински фолк-елементи. Но последният им хит, който вече доближава 50 милиона слушания само в YouTube (още преди излизането на официалния клип на 25 септември), ги превърна в звезди от европейска величина, на които се предричат още по-сериозни успехи.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

Up ↑

%d bloggers like this: