Чичолина: Не знам какво е да се преструваш!

Изпитвах удоволствие от всичко, което правех, откровеничи италианската порнолегенда в ексклузивно интервю за декемврийския брой на списание Biograph, взето от Цвета Врангова-Митова

Cicciolina

Чичолина, благодаря, че се съгласихте да говорите с нас! Вие сте една от иконите на 80-те, а ето че 30 години след големите Ви успехи още сте популярна. На какво според Вас се дължи това?

Аз ви благодаря. Много обичам България и за това не мога да ви откажа! На въпроса ви – да, все още съм известна, защото съм муза! Чувствам се като вдъхновение, като една иконична жена, която много хора помнят като най-сексапилната дама в света на еротиката, като мит на сексуалната свобода, неподражаема като Мерилин Монро. Представлявам любовта към естественото и природата. Нося цветята на челото си като символи на тази идея за естественост в любовта, която е представена и в Рая още преди Адам да изяде ябълката. Вдъхновявам се от женското начало и исках да бъда символ на любовта, природата и пробуждането. Никога не съм си представяла, че ще бъда толкова популярна, но явно хората са имали нужда от образ като на Чичолина и изглежда, че още имат…

 Как решихте да станете порнозвезда?

Никога не съм си представяла, че ще бъда точно това. Нека да ви обясня частица от моята история. Имах добра кариера като модел в Будапеща и ме забелязаха италиански продуценти. Станах мис Унгария и ме поканиха ме в Италия. Отидох -първо в Милано, после в Рим, където живея вече повече от тридесет години. Запознах се с Рикардо Скики, който ме създаде и заедно двамата започнахаме златната ера на порното – нещо, което преобърна живота ми.  За тези, които наистина искат да знаят какво се е случвало в живота ми, нека прочетат автобиографичната ми книга. За другите само ще кажа, че зад това лице, което познавате се крие истинска душа, а под венеца, който нося, има много мечти, но и много болка. Артистичният ми живот беше пълен с амбиции, страст, желание и лудост.  Вече имам предложения да направят филм по живота ми, и ако това стане, той ще бъде много интересен.

 От порнозвезда станахте депутат в италианския парламент – нещо, което шокира света. Как влязохте в политиката?

Беше много лесно решение. Имах какво да предложа и просто скочих! Избраха ме с 30 000 гласа в мандатния район, от който се кандидатирах, и така през 1987-ма влязох в парламента. Беше чудесно преживяване и, за разлика от другите, аз никога не отсъствах от работното си място. Приех го много сериозно. Италианците, които гласуваха за мен, вярваха в идеите, които представлявам. Непрекъснато говорех за сексуална свобода, бях против всякакви форми на насилие и дискриминация. Много настоявах да се спрат научните експерименти с животни, бях и за по-строга криминализация на наркотиците. Настоявах да въведем часове по сексуално обучение в училищата, където децата ще научават за опасностите от СПИН. Бях против всяка форма на цензура! И до сега много от хората ме поздравяват, че съм работила по тези теми, защото те наистина са важни, колкото и да ги подценява обществото. Лошото е, че опитът в парламента ме научи, че нищо в политиката не е прозрачно и това ме разочарова. Аз абячуне се отказвам, защото страдам за италианците.  Големите проблеми там са, че не се отделят повече пари за съдебната система и хората не се чувстват сигурни.

 Има ли връзка между порнографията и политиката?

Политиката и порнографията никога не трябва да се смесват, макар че някои политици по-добре да се фокусират върху това да правят любов, отколкото да разпалват войни. Същото съм казвала и на тези, които ме критикуват – правете повече секс и ще мислите съвсем различно. Порното е начин да се освободиш от стреса и от лошите мисли, така че по-добре порно, отколкото лоша политика! Защо мислите днес са толкова популярни еротичната литература и филми? Това е просто знак, че обществото иска да се освободи от всякаква форма на подтисничество и от този закостенял начин на живот. Правете любов, правете секс! Това е по-добре, отколкото да си пълните главата с лоши неща.

 

В светлината на движението #MeToo днес Вие сте споделяла, че също сте била жертва на насилие и унижение. Разкажете повече..

Да, така е. И от мъже, и от жени. Ако някой знае какво е да си охулван от други жени, то това съм аз. Жените не се подкрепят една друга и това е добре известен факт. Добре, че беше това движение, че да се заговори за социална справедливост и най-вече да се спре всякакво насилие спрямо нежния пол. Всяка жена трябва да получава помощ и разбиране, а не унижение, срам и страх. Аз също съм преживяла това насилие, но под друга форма. Бях майка, която обичаше сина си, но не бе допускана до него поради „обществения си имидж“.  Бях обявена за неморална жена и когато присъдиха правата на сина ми на бившия ми съпруг, никой не ме подкрепи, а най-много от всички ме осъждаха именно жените! Трябва да се научим на социална солидарност и справедливост и се надявам това движение има по-голям ефект върху манталитета на хората днес.

Бихте ли се завърнали в порноиндустрията?

Не, това е невъзможно. Но бих се завърнала в политиката. Първите избори ми донесоха доста удовлетворение и идеите, които промотирах тогава, макар и нестандартни за мнозина, вече се копират от много политици. Внесох около 12 закона, които бяха свързани със съдбата на болните от СПИН, правата на хомосексуалистите и изобщо имах много нетрадиционни идеи, които тогава бяха революционни. Нито един от тях не беше приет, но сега, 30 години по-късно, обществото най-сетне е готово да порасне. След като мандатът ми свърши, основах и партия, наречена ДНА. Това е една нетрадиционна партия, която се занимава с много от правата на онеправданите хора, включително и на порнозвездите в пенсия, на които държавата отказва да отпусне пенсия. Такива като мен. И защо да не остаряваме равноправно? Нима не свършихме работа както трябва и не си заслужихме пенсия?

Проблемите не са само в Италия. Като унгарка се интересувам от съдбата на цяла Европа. Сигурна съм, че същите проблеми ги има в България. Мисля, че държавите от Европейския съюз загубиха идентичността си и се налага спешно да обърнем внимание на запазването на традициите и националността. Имам какво да кажа, така че завръщането ми в политиката е наложително. Порното също има нужда от оправяне, но вече не гледам натам.

Приемате порнографията като висша форма на изкуство. Защо?

Разбира се, че порнографията може да бъде изкуство, но само ако е направена с любов и разбиране към този жанр. И двете създават удоволствие, макар и от по-различен тип. Днес на много хора им е трудно да разберат, че и порното е изкуство, защото в съвременните филми за възрастни няма никакъв сюжет, нито каквато и да е форма на комуникация. Все едно някакви роботи, които трябва да свършат работа. Когато аз работех в еротичните филми, нещата бяха далеч по-различни. Всеки епизод имаше логичен край и начало, някаква история, която да предизвика въображението на зрителите. В моите хардкор филми нямаше нищо изкуствено. Ето, например в „Раковина на желанията“, който беше заснет на Малдивите, имахме страхотни истински декори и сюжетът подтикваше хората да мислят какво биха направили, ако са на самотен остров. Дали щяха да спазват благоприличие? Или щяха да се отдадат на неща, които не биха правили иначе?

В средата на 80-те порното беше много различно. Помня, че веднъж снимах филм, в който светът щеше да свърши, а ние се отдавахме на страхотна пост-апокалиптична оргия. Всичко това изисква талант и само по себе си е форма на изкуство!

Кой е най-добрият екранен партньор, с когото сте работила?

Аз винаги съм работила само с най-добрите. Италианецът Роко Сифреди е душичка, много харесвам колко е надарен, но и с усет за любовта. Нещата бяха различни преди. Актьорите бяха природни таланти и не ползваха никакви технически средства. За мен най-великият порно актьор е Джон Холмс, той беше истинско натурално чудо!

Rocco
Италианецът Роко Сифреди е любимият порноактьор на Чичолина.

Колко от истинското Ви „аз“ има у порнозвездата Чичолина?

Нищо от характера на Чичолина, леко наивна, но и малко лоша, не беше измислено. Това бях наистина аз. Бях спонтанно момиче, на което му харесваше да прави секс, да показва еротика, да шокира пуританите. Харесваше ми да се показвам и да вълнувам хората, да ги карам да се усмихват. Да правя порно за мен беше добра работа и спокойно мога да кажа, че много пъти на снимачната площадка съм се наслаждавала на това, което правя. И за онези, които ме питат по сто пъти това – да, наистина съм изпитвала оргазъм в тези филми!

Как минава един Ваш ден?

В момента се занимавам с фотография и изкуство. Зад камерата съм, по линия на много международни проекти и се наслаждавам да вкарвам опита си в редица творби. Родена съм да бъда артист и с каквото и да се занимавам, в действията ми винаги има изкуство. Бившият ми съпруг Джеф Кунс се вдъхновяваше именно от мен в много от най-хубавите си произведения. Нали помните онези скулптури, на които той беше изобразил начините, по които правим любов? Наричаха го кич изкуство, но то беше породено от висша форма на любов, и аз бях този проводник, истинската муза на арт-революцията от 80-те. След развода с него се осмелих да направя собствени творби. Харесва ми да рисувам сюреалистични картини и да снимам розовата страна на живота. Изкуството трябва да бъде сенсуално и витално, да предава настроенията на времето си. Тези мои виждания може да намерите в снимките и картините ми, с които вече няколко пъти направих изложби.

Като майка на сексуалната революция смятам, че една от важните задачи за мен е да разпространявам порното като изкуство и още се занимавам с много еротични събития. Все още обикалям света с „Любовното турне на Чичолина“ и се надявам да гостувам с него и в България. А когато не работя, играя шах и винаги печеля! С това се забавлявам и разтоварвам.

 Ако можеше да върнете времето назад, дали щяхте да направите същия избор?

Да, всички мои избори са били направени с цел и умисъл. Ако ще се връщам назад, ще повторя всичко от начало. Нямам нищо, за което да съжалявам. Аз съм си Чичолина и винаги ще бъда автентичен и романтичен символ, шампион на сексуалното освобождение. Смятам, че съм родена да провокирам и да се боря срещу цензурата, престореното благоприличие и фалшивият морал. Пак ще се обличам като Лолита в розово, и пак ще се показвам тялото си, с което имам правото да разполагам както намеря за добре. Животът ми е като книга, която препрочитам с желание. Обичам миналото си и не съжалявам за това, че бях порнозвезда, просто защото не бях само порнозвезда, а емблема.

Кое е най-скандалното нещо, което сте правила?

Зависи за вас какво означава скандално. Този термин е много широк, нали? Но да кажем, че съм правила всичко, което престорените моралисти намират за скандално и за мен то е било в реда на нещата. Аз имам друго понятие за тази дума. Родена съм различна и мисленето ми е доста по-нестандартно. Ако има неща, които не бихте направили, то аз бих – ако съм вложила любов в тях. Нищо, което е направено от любов, не е скандално. През целия си живот съм правила неща само от любов, и поради това не съм направила нищо скандално в живота си!

За какво си мечтае Чичолина днес?

Мечтите не умират, както и любовта. Много често говоря, че поредното лицемерие в обществото е да вярваме, че когато една жена прекрачи определена възраст, спира да мечтае за любов и мъжко внимание. Но жената е винаги готова да мечтае за любов. И ето, аз мечтая за същото. Чичолина мечтае. Да намери Чичолино! Принцът от приказките, галантния рицар, който ще ми посвети цялото си внимание и ще ме обсипе с подаръци. Дали някога ще дойде?

 Думите Ви към българските Ви почитатели?

Много обичам България и тя много ми напомня за родината ми. Имам толкова много български приятели и хубави спомени от вашата страна. Благодаря на вашето списание и на всички, които ще прочетат думите ми. Преди да се сбогуваме, искам да ви отправя едно специално послание: в света винаги ще има повече мир, отколкото война и тероризъм. Има още много любов, вяра и благоденствие. Имам голямо желание да посетя България отново, за да я разгледам по-обстойно и отново да се свържа с българските си почитатели. Ако някога пак дойда, елате и ми кажете здравей!

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: