Джон Уик умира трудно

Как един непретенциозен екшън с Киану Рийвс се превърна в сензация и цяла поредица

Екшън филм за самотен убиец с добро сърце? Игран от Киану Рийвс? Да, ще поръчаме четири броя, моля! Това е в резюме сензационната история на “Джон Уик” – уж непретенциозен и стандартен екшън от 2014-а с бюджет едва $20 милиона, който постигна такива касови успехи, че се превърна в цял франчайз и вече се работи по четвъртата му част.

Героят на Киану Рийвс, който носи и името на поредицата, е овдовял наемен убиец, който побеснява, когато някакъв руски гангстер убива кучето му. В резултат на това Джон Уик очиства ни повече, ни по-малко от 84 човека. При такава сюжетна рамка не е учудващо, че нито една голяма киностудия не пожелала да застане зад проекта на режисьора Чад Стахелски.

Интересното е, че самият той се е подвизавал като каскадьор-дубльор на Киану Рийвс в “Матрицата” и по-добре от всеки друг познава физическите възможности на актьора. Източните бойни изкуства са на почит и в “Джон Уик”, но има една съществена разлика. Ако хакерът-водач Нео правеше невъзможни неща, присъщи само на свръхчовек, скъсал оковите на робската Матрица, тук героят е сякаш негов пълен антипод. Ако не броим бойните му умения, Джон Уик не прави нищо, което един нормален човек не е в състояние да направи. Основното му качество е мотивацията, както и категоричното нежелание да се предаде. Той просто умира трудно. И, както се оказа, този типаж пасва идеално на Киану Рийвс и предизвиква еуфория у публиката.

След “Джон Уик” актьорът вече има фен-база от съвсем ново поколение. Сред почитателите му вече са младежи и девойки, които са родени след появата на “Матрицата”. Новият му герой просто се вписва идеално в модерния свят – като иконичен образ, който предизвиква възхищение. Сякаш хората вече са се отвратили от безчувствени, цинични килъри и имат нужда да стискат палци за боец с ранима и емоционална душа. За човек, който е способен да обича едно куче повече от хората.

(из ноемврийския брой #98 на списание Biograph, 2019 )

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: