Биляниш между хейта и възхищението

Интервю с Биляна Лазарова – певица, модел и инфлуенсър, която на живо е много по-красива, отколкото на снимки, и взима всичко невероятно насериозно

7

ГЕОРГИ НЕДЕЛЧЕВ/Georginedelchev.com

Биляна Лазарова е може би най-обсъжданата тийнейджърка у нас днес – но не по начина, по който хората одумват Сузанита, например, или пък поредната реколта плеймейтки и миски. За нея всички знаят, че се изявява от дете по конкурси за красота и притежава куп корони и ленти, включително международни, има амбиции за музикална кариера и вече няколко клипа зад гърба си. Много момичета й завиждат, защото благодарение на семейството си и възможностите му може да си позволи дрехи и начин на живот, за какъвто те могат само да мечтаят. С повечето си досегашни интервюта Биляниш, както е позната за 62-хилядите си последователи в Instagram, оставя впечатление за свръхамбициозна, може би доста разглезена и самоуверена девойка, която е готова на всичко, за да постигне целите, които си е поставила.

Една случайна моя среща с нея обаче напълно промени тази представа за Биляна, която споделях и аз. Първото нещо, в което се убедих, е че на живо е много по-хубава – в пъти по-красива, отколкото на снимки или на видео. Впечатли ме стилното й облекло, перфектната й коса и грим и най-вече усещането за будно и хиперактивно момиче, излъчващо позитивна енергия. „Това ли е надутата и самонадеяна Биляниш, която съм гледал в някои предавания и в Instaqueen? Няма нищо общо“, си казах, докато я гледах и слушах как разговаря с някакъв невръстен тийнейджър. В общуването си с хлапето беше изоставила позата, в която всички са свикнали да я възприемат и която тя явно се чувства длъжна да заема. Извън ролята на успешна, богата, харесвана и мразена 18-годишна красавица, Биляна се оказа симпатична, изненадващо добронамерена и с чувство за самоирония и самокритика. Разбира се, такава трудно ще я видите на екрана на телевизора или смартфона си.

Но случайните ми наблюдения ме провокираха да й предложа това интервю. Дори само заради начина, по който тя реагира и прие предложението, мога да заключа, че у Биляна Лазарова има много повече позитивно съдържание, отколкото досега си е проличавало публично. Дали след тези нейни отговори ще си промените мнението за нея или ще продължите да я смятате за надута, предвзета и самонадеяна? Изборът си е лично ваш.

Както бързо се убедих, към интервюто тя подходи със стряскаща сериозност. Ако не си я слушал как разсъждава и говори на живо, почти си готов да допуснеш, че това не са нейни отговори, а нечии чужди. Но не е така. Макар и още тийнейджърка, Биляна е момиче със завършен характер и стил на изразяване, която не се срамува от това, че взима всичко насериозно и че това може да създава погрешни представи у хората.

И още веднъж да повторя, преди да започнете да четете отговорите й – на живо е много по-хубава, отколкото на снимките и в клиповете си…

– Биляна, доволна си от 2-та милиона гледания на последния ти клип Bloody Mary? Колко мислиш, че може да достигне?

– Боря се откакто се помня да бъда на сцената и да бъда от другата страна на публиката. Всяко гледане за мен означава един нов потенциален последовател, фен или привърженик. Не измервам успеха в гледания, а ги намирам по-скоро като доказателство, че трудът ми все пак достига до по-голяма аудитория. Не мога да давам прогноза, но винаги се старая да правя неща, достойни за сцената и за широка публика.

– Не смяташ ли, че успехът се дължи повече на Бобката, с когото пееш в дует там, и на Murda Boyz?

– Доста хора имат погрешно и негативно мнение за мен и за жалост, точно поради тази причина, от предразсъдък те игнорират проектите ми, подценяват ги и не могат да ги погледнат обективно. Благодарение на Бобката и Murda Boyz много хора най-накрая се съгласиха да започнат, макар и постепенно, да ме приемат и да обръщат внимание на труда ми, без да се влияят от дотогавашното си мнение. Повярваха, че щом Бобката ми гласува доверие, значи си заслужава поне да бъда чута. Не мога да кажа дали проектът дължи успеха си на Боби, но със сигурност  той има заслуга за това най-накрая да бъда приета като нещо различно от просто една красива картинка…

– Поправи ме, ако греша, но си решила да се правиш на по-лошо момиче, отколкото си. Смяташ ли, че това е начинът красавица като тебе да бъде успешна у нас?

– Никога не съм се стремяла да градя имидж или образ, но, разбира се, всеки в шоубизнеса поставя някаква бариера пред себе си, защото тази показност иначе те прави уязвим. Донякъде се радвам, че хората не ме познават напълно, защото за мен е важно да запазя поне една част от себе си като нещо лично и недостъпно. Да бъдеш успешен не се изразява в това да бъдеш добър, лош или какъвто и да е, само и само да се харесаш на публиката. Успешен те прави твоята индивидуалност и начинът, по който успяваш да представиш себе си пред аудиторията.

– Възможно ли е за пред камерите подсъзнателно да влизаш в някаква роля? На живо оставяш съвсем друго впечатление – много по-непринудена си. Видимо си стъпила здраво на земята, но по телевизията и в клиповете се показваш така, сякаш летиш в облаците…

– Разбира се, че камерата оказва влияние върху мен. Дори не смятам, че е подсъзнателно. Все пак аз съм живо същество, човек , и нося в себе си чувства и емоции , които рефлектират върху поведението ми. Пред камера изпитвам вълнение и притеснение и в старанието си да бъда крайно изчерпателна , хладнокръвна и прецизна, понякога оставям впечатление, че съм отегчена и предвзета. Но когато си под прицел от медии и обект на критика от всеки, който те наблюдава, неминуемо се стараеш да контролираш и подбираш емоциите си и нещата, които говориш.

– Може би само ако човек застане на твоето място, ще го разбере напълно. Но кажи как 18-годишно момиче като теб понася славата и най-вече завистта, която я съпътства?

– В тези среди съм от много малка и колкото повече навлизам в тях , толкова повече осъзнавам тежките последствия от избора си. Като по-малка търсех вината за недоволството на критиците само в себе си и често се стараех да им угаждам, да влизам в ролята на това момиче, което искаха да видят. Сега вече осъзнавам, че най-важното е да не губиш своята същност. Защото когато толкова много хора и мнения имат влияние върху малко дете (каквото бях аз), много лесно можеш да се изгубиш. Всеки има различен вкус и възприятие, както и аз. Но това, че съм публична личност не означава, че съм длъжна да правя онова, което масата очаква от мен…

2
Биляна като модел на новата линия бельо на Николета Лозанова NL 4 You. Ревюто се състоя в рамките на Sofia Fashion Week.

– Какво от живота си би жертвала, от какво би се отказала или го заменила с нещо съвсем друго, което сега ти липсва?

– Вече знаеш, че съм изключително амбициозна и в името на целите си съм готова да жертвам много – както винаги съм и правила. Подлагала съм се на лишения и съм правила жертви в името на това да вървя напред. Научила съм се да бъда благодарна за всеки нов ден, защото той е поредна възможност за прогрес. Не чакам нищо наготово, не смятам, че някой друг трябва да отговаря за моите действия, а мисля, че пред мен стоят врати, които трябва да отваря. И че от мен зависи как ще се възползвам от всяка възможност и как ще оползотворявам дните си.

– Би ли жертвала кариерата си заради някаква силна любов? Например появява се някой мъж, влюбваш се в него, а той ти казва – ела да живееш с мен в малко градче някъде в далечна чужбина. Ще го направиш ли?

– Истинската любов не изисква жертви, тя е неподправена и не е алчна. Този, който ме обича, ще подкрепя изборите ми и ще ме насърчава в развитието ми, а ако пътищата ни се разделят, то винаги в крайна сметка е за добро, нали?

– Не мога да ти опонирам за това. Добре, представи си, че си участничка във VIP Brother и получиш мисия да си отрежеш цялата прекрасна коса – заради прехраната на съквартирантите ти. Би ли го направила?

– Не. Форматът е игра със срок на давност, след месец свършва и бива забравен. Аз ще изляза оттам и ще съм жертвала косата си – в името на какво? Разбира се, не бих искала да оставя никого гладен и бих се жертвала за наистина много неща, но има една граница и едни жертви, които просто не си заслужават в името на тази кауза. Шоубизнесът е неблагодарно нещо – както днес си на върха заради благородното си дело, утре след края на формата никой вече не го помни. Затова смятам, че преди да предприемаш действия, които биха ти повлияли в личен план, трябва добре да си дадеш сметка в името на какво се жертваш.

– Кои са най-големите небивалици и абсурдни неща, които си чувала за себе си?

– Аз съм момиче с много морал и достойнство. Възпитавана съм да бъда такава. Абсурди за себе си слушам постоянно, но в повечето случаи се старая да не ги чувам, защото за мен тези неща нямат стойност. Преди всяко свое действие винаги се замислям дали то е достойно. Премислям думите си два пъти и кръгът ми от приятели е тесен. Рядко може човек да ме види да се излагам, а дори когато ми се случва, не мога да го нарека “абсурдно“, а по-скоро човешко.

– Смяташ ли, че ако не живееше в България, а например в Америка или в Англия, щеше да имаш по-големи успехи?

– Не мога да гадая какво би било ако не е тук и сега. Но вярвам, че шансът за успех в чужбина е по-малък и там би ми било доста по-трудно. Обичам родината си и никога не съм мечтала за успех извън граница. Искам да остана тук и да бъда някой, с когото нашата страна е прочута, а не някаква чужда звезда с български корен.

– Отскоро вече си пълнолетна. Какво мислиш за кориците на мъжки списания като моето бивше Playboy, например? Готова ли си на такава стъпка и ще се впише ли в твоя стил?

– Когато бях по-малка, се възхищавах на този тип списания. Наречете го ранно съзряване или както искате. В последните години понятията “сексапил“ и “женственост“ изгубиха истинските си значения. Преди години, за да бъдеш корица на такова списание, трябваше да притежаваш куп качества за това, а сега достатъчно е да имаш силикон и/или скандален имидж. Именно затова отдавна нямам амбиции да бъда корица на такова списание.

– Кои са моделите и артистите, на които се възхищаваш и на които би подражавала?

– Възхищавам се на всички артисти. Разбира се, не всеки отговаря на моя вкус и предпочитания, но вярвам, че всеки артист е достоен за уважение и е повод за вдъхновение.

– Как преминава един типичен твой ден – по часове? В колко ставаш сутрин, кои са нещата, които правиш всекидневно?

Ставам рано, като първите часове от деня прекарвам в грижа за себе си – тренировки, разкрасителни процедури и хубава музика. След като стане време за обяд – това е първото ми хранене – започвам да отмятам ангажиментите си. Не мога да фиксирам програмата си по часове, тъй като всеки ден е различна. Рядко се наспивам, ежедневието ми е динамично, но вярвам, че трудът ми ще се отплати.

– Ако трябва да изтриеш с магическа пръчка от съзнанието на хората някаква погрешна представа за теб, каква би била тя?

– Не можеш да угодиш на всички и да ги накараш да погледнат през твоите очи. Затова дори да се старая да променя представата на хората за мен, пак ще се намерят такива, в чиито очи ще съм грешна…

9

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: