Eminem – Kamikaze

Еминем е ядосан. Сърдит, гневен и готов да сипе пороища от думи срещу новите си врагове. Кои са те ли? Новите рапъри, или по-точно трапъри, които му отнеха трона на тотален любимец на младите поколения. Такива като Migos, Lil Pimp, Post Malone и прочие, заради чиито монотонни и елементарни като послания парчета неговият миналогодишен албум Revival не се превърна в явление, а просто за кратко оглави класацията по продажби и… толкоз. Какво тук значи някакъв си 45-годишен рапър?

Затова в самия край на август Еминем без никакво предупреждение изстреля в музикалните платформи Kamikaze – колекция от нови парчета, натоварени с гневен заряд. Тук на мушката вече не е само Доналд Тръмп – обект на унищожителните му речитативи сега са и музикалните критици, които не оцениха достатъчно последния му албум, социалните мрежи, които натрапват нови модели за подражание, и самите нови рапърчета, за които някога Еминем е бил идол и вдъхновение.

Но… каквото си посял, това ще пожънеш. Има някаква горчива ирония в това един бял рапър, който навремето изкопа гроба на по-смислената рок-музика, сега да ни спасява от плиткоумието, завладяло ефира и класациите. „Аз съм музиката, с която израснахте, затова и нося отговорност за вас, малоумни глупаци“. Днешните гробокопачи на Еминем си слагат филъри в устните, татусите си ги правят не по ръцете и тялото, а директно на лицето, а в текстовете си предпочитат да повтарят няколко думи без особен смисъл. Дали обаче не е твърде късно за тази война с тях?

Едно е сигурно –  яростта му отива. Kamikaze e по-силен албум от Revival и ако не друго, поне показа нагледно, че истинският рап все още диша и мърда. Друг е въпросът дали на милениал-поколението вече му пука за такива неща…

 

One thought on “Eminem – Kamikaze

Add yours

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: