Хабиб, Боримечката от Дагестан

За честта на родината и религията си скандалният ММА-гладиатор е готов и да убива. За президента Путин лудият боец е пример за истински патриот

ДИМИТЪР ВАСИЛЕВ/ списание BIOGRAPH, декември 2018

khabib-nurmagomedov

Този е по-луд и от мен в най-лудите ми години – това заяви боксовият звяр Майк Тайсън след хаоса, който спретнаха на 6 октомври в Лас Вегас руският ММА-гладиатор Хабиб Нурмагомедов и Конър Макгрегър. След като отупа ирландеца в спора за световната титла, дагестанецът прелетя през високата ограда на октагона (арената на схватките), показвайки защо му викат Аварският орел, и кацна директно върху главите на горилите на устатия ирландец. Налагаше няколко едновременно. В същото време хората от антуража на Нурмагомедов погнаха Конър, който също не им остана длъжен.

Поведението на дагестанеца бе безумно, брутално, скандално, отвратително и  невиждано дори за майсторите, практикуващи смесените бойни изкуства. И то при положение, че минути по-рано Хабиб бе отворил нова страница в историята на ММА.

 

Двукратният световен шампион по самбо стана първият мюсюлманин с планетарна титла в смятания за най-биткаджийски измежду всички спортове. Записа 27-а поредни победи без загуба – рекорд за веригата UFC (Ultimate Fighting Championship – най-голямата организация за смесени бойни изкуства в света – б.а.).

Но поведението на най-популярния спортист в Русия, адмириран лично от президента Владимир Путин, всъщност си има обяснение. Защитаваше честта на баща си, родината и религията, накърнени от Макрегър преди това – уж като част от психологическата война преди мегасблъсъка, докарал рекордните 2.4 милиона платени зрители. В родината му Дагестан за подобни непростими обиди режат глави с касапски ножове. А тях в Кавказ ги въртят със смайваща ловкост още от деца. Просто си представете сцената от филма на Никита Михалков „12“, когато овчарчето с бързи крака и ловки ръце разигра в стил ансамбъл „Лезгинка“ чеченски отряд, мушкайки въображаеми врагове с огромна кама. Така е и в Дагестан – страната на гордите мъже – от малките ги учат на храброст и гордост…

Кръстопътят на храбростта

Разположена на кръстопътя между Европа и Азия, тази високопланинска държава – част от Руската федерация, принадлежи и на Запада и Изтока. През нея е минавал пътят на Великото преселение на народите, както и походите на Александър Македонски и други велики пълководци, а също и нападенията на монголци, татари, араби и хазари, турци. На този драматичен път се е оформила през вековете смесицата от 40 националности, говорещи на различни езици и разбиращи се единствено на руски. В по-голямата си част те изповядват исляма, но са се научили заедно да възпяват и защитават с цената всичко достойнството на своето отечество. А един от начините на школовката е дагестанчетата още от невръстна възраст да се борят и бият с по-големи на години и мускули батковци, но и с животни.

Момчето и зверчето

В навечерието на мегасблъсъка с Макрегър за пореден път актуален стана клипът, гледан от милиони зрители, в който 9-годишният Хабиб се бори с мече. Разпространяваше се и вицът, в който мечката почукала на вратата на Нурмагомедови и попитала може ли да пуснат сина си навън, за да си поиграят.

Самият Конър не се трогна: „Може и да е тръшкал дагестански мечки, но не е срещал ирландска горила. Това ще му се случи в боя с мен“. Е, не се случи. Играта в клипчето, заснето през 1997 година, изглежда на пръв поглед безобидна, но е един от начините за изграждането на характера на Хабиб. Игнорирайки факта, че дете се бори с мече, ако се вгледаме внимателно, ще забележим, че всъщност това не е бутане, а истинска схватка с борцови прийоми. Хлапето, родено на 20 септември 1988 г. в селцето Силди, постоянно търси крака на мечето. Опитва да го обърне по гръб. А и самото животинче изглежда тренирано като за борче.
Сeга съперниците на 30-годишния Нурмагомедов тренират срещу доста добри борци, но след мачовете признават, че той е друга класа. Не осъзнаваш колко е силен, докато не те сграбчи. Колегите му от залата в Сан Хосе вече избягват спаринги с него. Световният шампион в тежка категория Даниел Кормие на няколко пъти разказва как при ръст 178 см и тегло 70 кг дагестанецът размята в залата 100-килограмови двуметрови мъже.
В Дагестан борбата не е просто национален спорт, а умение, което трябва да се отдава на всеки истински мъж, така както танците и въртенето на нож. Хабиб от малък е трениран – както на борба, така и на останалите спортове. Баща му Абдулманап е потомствен борец. Същото важи и за братята му Абдула и Абдурахман, който е медалист от световно първенство по бойно самбо. По техните стъпки вървят и братовчедите. Според Хабиб, до няколко години цялата фамилия ще влезе в историята на спорта.

Само татко е страшен

„Вярата ми и позицията ми на мъж не ми позволява да се гордея с Хабиб и неговите успехи. Това, че някой отгоре го е дарил с талант, не е повод за мен да съм горд – споделя бащата на Хабиб в интервю и казаното напълно показва културата и нравите, с които е възпитан Боримечката от Дагестан. – Иначе казано – не можеш да се гордееш с нещо, което не си постигнал сам. Победите са си на Хабиб, а талантът му е даден отгоре. Единственото, което съм направил аз, е да изпълня дълга си на баща и треньор“.
Това не попречи на бащата да смъмри яко Хабиб за изпълненията му след мача с Макрегър. Заяви на всеслушание, че „ще накаже своя син по-тежко и от UFC, чийто шефове дори обмисляха отнемането на хонорара от 2 милиона долара, както и шампионските пояси. Натърти, че винаги е казвал на Хабиб как дисциплината е най-важната и е над всичко. При срещата на баща и син Нурмагомедови с Владимир Путин президентът на Русия призова Абдулманап да не наказва сина си твърде тежко. Тай той е национално съкровище. Най-популярният спортист в Русия, с повече последователи в социалната мрежа Instagram от хокейните мегазвезди Александър Овечкин и Евгени Малкин и любимата тенисистка Маша Шарапова. Славата му в Русия и сред източните народи може да се сравни единствено с тази на легендарния Фьодор Емеляненко. Самбист и джудист, най-активен в периода от 2003 до 2010 г., той е признаван от тежки авторитети сред печатните издания като Sports Illustrated и USA Today за най-добрия боец по смесени бойни изкуства в тежка категория. И то за всички времена.

Уличен боец

Аварският орел е притежател на най-дългата победна серия в ММА, но тя не започва от нищото, а след поредица успехи в борбата, джудо и самбо. На всичките бойни спортове и тогава, и сега го тренира баща му. „Когато бях на 15-18 години, участвах във всички възможни състезания – класическа борба, самбо, граплинг, даже и бокс. И тогава попитах баща ми: „Защо ми е всичко това?“. Отговори ми: „Просто го направи. Когато започнеш да се състезаваш на високо ниво, ще бъдеш готов психологически“. Това всъщност е и отговорът на Нурмагомедов за онези, които се питат дали ползва услугите на спортен психолог и дали има нужда от терапия за овладяване на гнева и агресията си заради хаоса, който предизвика в Лас Вегас. „Бях доста луд и се биех твърде често на улицата. Но в никакъв случай нямам нужда от спортен психолог. Не се подготвям в психологически план. Оставям е изцяло в ръцете на Всевишния. Дори да бъда победен някога, ще го приема със смирение. Не, че го искам, ха-ха“, обяснява Властелинът на октагона.
Школува се, трупайки опит и самочувствие в боя без правила в стотици улични двубои. „У дома е нормално да се биеш редовно навън. Пълно е със самоуверени спортисти, които искат да се докажат – борци, джудисти, боксьори. Едри мъжаги, всякакви. Можеш да се ступаш тях и от стойка, и от партер. Да се пробваш да ги задушиш или да опиташ тежките им юмруци или кикове.

Когато си млад, не проумяваш, че можеш да нараниш сериозно човек. Но допреди 5 години не виждах по този начин нещата. Не разбирах сериозността на една подобна улична схватка и последствията, които носи след себе си. По същия начин и аз можех да пострадам сериозно от някой по-по-печен здравеняк, но тогава нямах сегашния опит“, обяснява Аварският орел.
Из улиците на Махачкала – столицата на Дагестан, винаги е пълно с мъже с тениски с изображения на биткаджии, символи на бойни организации или имената на бойни изкуства. Това е мястото, където всеки иска да внуши колко е опасен и смел. Плажът в понеделник е пренаселен от сутринта, въпреки или по-скоро вследствие на масовата безработица. Това обаче е особен тип безработица. Пълно е с брадясали здравеняци, гледащи лошо. Те бягат по пясъка, плуват, играят паралелно на няколко терена футбол и волейбол. Цари пълна идилия и усещане за масов спорт в най-чистия му вид. И естествено – без никакъв алкохол. Той е табу. Така повелява ислямската религия. Из целия град е информационни табели призовават братята и сестрите да не пият и да не прелюбодействат.
„В Дагестан винаги е смятало, че ако не се занимаваш с борба или някакъв вид бойно изкуство си, не си завършен мъж, не си пълноценен. Ако пък те видят на улицата почерпен, веднага ще те емнат няколко човека и ще те скастрят: „какво смяташ, че правиш? Как изобщо си го помисли?“, разяснява бащата Абдулманап Нурмагомедов.

Сила от планината

В несъстезателните периоди Хабиб тренира двуразово с един почивен ден в седмица. По време на подготовката за битка заниманията са му по три пъти на ден. „Вече проумях максимата, че само този, който тренира повече, печели. И този подход е още по-валиден, когато ММА подхвана войната срещу допинга“, казва Нурмагомедов. Има спипани със зоб и сред звездите.
„Работим само с чисти продукти. Караме до Цумадинския район, откъдето е родом Хабиб, там тренираме на височина 1500-1800 метра. 80% от храната, която ядем, е натурална, от местен произход – мед, плодове, мляко, сирене, месо. Всичко. Те са по-питателни и вкусът е съвсем различен. Имаме си крава, която пасе в планината вече седма година. С нейното мляко приготвяме кашата с грис, разкрива рецептата на успеха бащата и треньор Абдулманап. – Задължителна част от подготовката ни е 45-60 дни в годината да тренираме в планинска борова гора. След три седмици бузите ви порозовяват розов, събирате тен. Наспивате се по-бързо, отколкото в града“.

Пътят на воина

На 19 години Хабиб е бил много близо до решението да остави спорта и да започне работа към Федералната служба за сигурност на Русия. Тогава се намесил Нурмагомедов-старши. Гарантирал, че ще обезпечи подготовката. Искал от сина си да се храни добре и да тренира здраво.

Хабиб започва кариерата си в ММА през септември 2008-а и вече повече от 10 години е непобеден. Серията му от 27 безответни триумфа е най-дългата в смесените бойни изкуства. Дължи се на изключително добрата му подготовка, нетрадиционния му стил и липсата на каквото и да е съмнение в победата всеки път, когато влиза в октагона.
Дебютира в най-престижната ММА верига през януари 2012-а, надделявайки над Камал Шалорус със задушаване в третия рунд. Следва нова победа срещу Глейсон Тибау. Третият му мач е с бразилския звяр Тиаго Таварес. На кантара преди двубоя излиза с тениска с надпис: „Ако самбото беше лесно, щеше да се казва джу-джицу“, и настройва цялата домакинска публика срещу себе си. На следващия ден пълната зала бразилци е срещу него, но не за дълго. След само две минути Хабиб нокаутира Таварес.

Как се каляваше стоманата

Един от най-трудните периоди в живота му е през 2014-а. Мисли дори за отказване. Тъкмо е победил Рафаел дос Анхос в петия си мач в UFC и вече гледа към титлата, когато три поредни контузии го вадят за цели две години от спорта. „В онзи момент се чувствах като в затвор, изолиран от целия свят“, разкрива Нурмагомедов. Най-разочароващото е, че именно победеният от него Дос Анхос получи шанс за титлата и стана шампион.

А бяхме приятели

Преди мача му с Конър Макгрегър, Хабиб определено не бе познат за хората, които не се интересуват от ММА. Ексцентричният ирландец е най-богатият сред гладиаторите в клетката, най-споменаваното име сред състезателите в смесени бойни изкуства и „златната кокошка“ на вездесъщата UFC. След мача в Лас Вегас Нурмагомедов прибра 2 милиона долара. Макрегър – с милион повече. Двамата взеха в пъти повече от останалите участници в галавечерта, като следващият най-висок хонорар бе $150 хиляди.

През 2016-а Макрегър, който вече е бил герой на очерк в Biograph (#73 от октомври 2017-а), сътвори история, превръщайки се в първия с титли едновременно в две различни категории. Но преди 6 октомври не се бе изправял срещу противник като Хабиб.
Докато фрапантният Макгрегър е почитател на лъскавите предмети и дрехи и ходи на тренировка с ламборгини, Нурмагомедов пътува с автобус заедно с екип от около 20 души. Яде, спи и прави всичко с тях преди мач. Антуражът му всъщност наподобява голямо семейство, което функционира като един цялостен организъм. Когато един спи, спят и останалите. Когато един се храни, похапват и другите. Щом тренира някой от семейството, всички го правят.
Преди години той и Макгрегър демонстрираха взаимно уважение, но с натрупването на победи, Нурмагомедов се оказа сред най-сериозните потенциални опоненти на Конър в леката категория. Това промени отношенията им, а всичко ескалира през април и „случката с буса”. Тогава темпераментният ирландец хвърли стол по рейс, който потегляше от паркинг, натоварен с няколко бойци. Сред тях бе и Хабиб. Столът счупи стъкло на рейса, от което имаше и пострадал. Срещу Конър бяха повдигнати обвинения от съда в Ню Йорк. Всичко се размина с глоба и обществено полезен труд, но това разпали голяма война между двамата бойци. Основната причина е гневът на Конър за отнетата му без бой титла в лека категория. Макгрегър всъщност е далеч по-активният в словесните престрелки, които са типичнов негов стил.
“Терорист” и “дивак” са най-честите подмятания към Нурмагомедов от страна на ирландеца. Веднъж Конър дори го нарече и мъртвец. Нерядко се подиграваше с произхода му и с религията му. Хабиб е дълбоко вярващ мюсюлманин. Омразата между двамата бе налице и отиде отвъд рамките на задължителното предстартово шоу. Многократно заявиха, че какъвто и да е изходът от мача, няма да има поздрав и ръкостискане след него.

Скандали имаше и преди официалната пресконференция, когато ирландецът закъсня с 30 минути, а Хабиб нямаше намерение да го чака и си тръгна, наричайки поведението на Макгрегър „неуважително”. Съперникът не му остана длъжен. Страхливец и глупак бяха най-меките обиди, имаше и доста нецензурни. Ирландецът оправда закъснението си със силния автомобилен трафик по булевардите на Лас Вегас…

khabib-nurmagomedov-irlandais-conor-mcgregordu-championnat-poids-legers-ufc-6-octobre-2018-las-vegas_0_1398_944

Да се готви боксовият богаташ Мейуедър

След като се показа непобедим в октагона, Нурмагомедов предизвика боксовия крал Флойд Мейуедър. Баща му Абдулманап е убеден, че американецът ще се представи много по-добре от Макгрегър, който бе нокаутиран именно от него в 10-я рунд в боксов мач в Лас Вегас преди повече от година. Иска в треньорския щаб да бъде Майк Тайсън. „Ти не успя да свалиш Макгрегър на земята, а аз го направих с лекота. Да се видим на ринга? Кралят на джунглата може да бъде само един“, хвърли Нурмагомедов ръкавицата на Мейуедър.
„Предизвикан съм, вади чека с парите”, отвърна в социалните мрежи непобеденият в 50 мача Флойд, който окачи ръкавиците  преди година, но е готов да се върне за такова шоу. Преди това вероятно ще се бие с филипинеца Мани Пакиао за реванш от техния супер дуел.

Според мнозина обаче, Мейудеър просто няма шанс срещу Хабиб, ако влезе в осмоъгълната клетка. Затова ще държи единствено на сблъсък по боксовите правила, но срещу това предложение скочи президентът на UFC Дана Уайт, който вече се върза на този номер при сблъсъка с Макрегър през 2017-а. Тогава съперниците заработиха общо 450 хиляди долара.
Нищо чудно обаче да се стигне до безпрецедентен договор за два боя – по един в двете тотално различни среди на спорта. Мачът в октагона може да е в „Медисън Скуеър Гардън” в Ню Йорк или на друго символно място зад Океана. А този по бокс – на стадион „Лужники” в Москва пред 100 хиляди зрители, както предложи Нурмагомедов.
„Абсолютно съм готов за Хабиб. Знам, че не иска боят да се случи във Вегас, но това е бойната столица на света и трябва да се държиш професионално не само на ринга, но и извън него. Не съм гледал на живо мелето, което той направи, но чувам, че е било лудница. Ще се бием по правилата на бокса, разбира се. Та аз съм по-голямата звезда. Той ме предизвиква. Не знам някой боец да има моята статистика и да е спечелил толкова пари като мен. Ще се бия с Хабиб и ще направя повече пари дори от мача с Макгрегър. Поне 100 милиона повече. Ще спечеля между 110 и 200 милиона гарантирано (извън процентите от PPV приходи)”, заяви Мейуедър.

Но не за парите, а за славата

След победата на Нурмагомедов над Макрегър улиците в родината му се изпълниха с хиляди ликуващи от всякаква възраст, развяващи националния флаг и надуващи клаксони. Самият герой после бе посрещнат като божество на препълнения футболен стадион на „Анжи“ в столицата Махачкала.
Хлапето, което се бореше с мечка, бе извървяло пътя от кавказките склонове, за да се превърне в Аварския орел, който се бе без пощада в разпродадени зали в Ню Йорк и Лас Вегас за хонорар за два милиона долара.
И при целия този смайващ успех и слава Хабиб чистосърдечно признава, че главната му цел не е парата. Просто иска да победи всички елитни  бойци и да остави името Нурмагомедов в историята. После ще се прибере в Дагестан и ще подготви следващите шампиони от склоновете на Кавказ. Както повелява вековната традиция.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: